"MJØD"
Ingredienser:
Honning |
10½ kg |
|
Vand |
19 liter |
|
|
|
|
Gær |
Ca. 10 g |
Portvinsgær - evt. "Kitzinger reinhefe" |
Gærnæringssalt |
Ca. 15 g |
|
Vinsyre |
Ca. 12 g |
|
Kridt |
Ca. 20 g |
|
Svovlpulver |
Ca. ½ g |
Om nødvendigt |
Klaring |
2½ g + 2½ g |
Klarvit 2-komponent |
Klaring |
25 g |
Eller Benton |
|
|
|
JOMSBORG MJØD |
|
|
Mjødurt |
125 g |
|
Tørret Ingefær |
15 g |
Snittes |
|
|
|
JOMSBORG LOKE MJØD |
|
|
Mjødurt |
125 g |
|
Tørret Ingefær |
15 g |
Snittes |
Lakridsrod |
6 stænger |
hakkes |
|
|
|
JOMSBORG SOMMERMJØD |
|
|
Mjødurt |
125 g |
|
Tørret Ingefær |
15 g |
Snittes |
Hyldeblomst |
70 g |
|
|
|
|
JOMSBORG SKOVMJØD |
|
|
Mjødurt |
125 g |
|
Tørret Ingefær |
15 g |
Snittes |
Tørrede Fyrrenåle |
50 g |
|
Enebær |
70 g |
|
|
|
|
JOMSBORG VIKINGEMJØD |
|
|
Mjødurt |
125 g |
|
Tørret Ingefær |
15 g |
Snittes |
Enebær |
70 g |
|
|
|
|
JOMSBORG JULEMJØD |
|
|
Mjødurt |
125 g |
|
Tørret Ingefær |
15 g |
Snittes |
Nelliker |
150 g |
|
Hele Kanel |
4 stænger |
Snittes |
Appelsinskal |
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
Ballon- & flaskerens |
1 sp.ske / 10 liter |
|
Rensemiddel |
5 ml / 10 liter |
|
Opskrift:
Start med at koge en ½ kg
honning med 1 liter vand. Det skal småkoge ca. en halv time og si overfladen
for urenheder. Køl honningvandet af til det kommer under 30°C - dette er meget
vigtigt, da gæren dør, hvis den bliver for varm. Pisk så 10g gær ud i vandet og
stil blandingen et lunt sted (max 25°C) i 12-24 timer. Det er en god idé at
lægge låg på, da det nemt tiltrækker insekter.
Efter ½-1
døgn, skal der så gang i den store gryde.
Fyld gryden
med 8 liter vand og 5 kg honning og småkog det i en halv times tid mens du sier
overfladen for urenheder. Køl af til under 30°C.
Tips: Det er en god idé at blive ved gryden, da det
har en tendens til lige pludselig at koge over. Pokkers svineri som er ret
umuligt at få tørret op igen.
Når honningvandet er kølet
af, hældes det på ballonen sammen med gærblandingen. (husk at rense ballonen først).
Vil man krydre sin mjød, er
det nu det skal i. Hvis det er urter, laver man en stærk te (ca. en halv liter)
Bær skal koges ned 1-2 timer til man har en kraftig
essens og ca 1-2 liter.
Meget mjød bliver tilsat krydderier. Men brug krydderierne med måde. Man kan
hurtigt komme til at krydre for meget.
Tilsæt næringssalt, vinsyre og evt. svovlpulver.
Ballonen sættes et køligt og mørkt sted. I det
første stykke tid rystes ballonen dagligt. Derefter med jævne mellemrum.
Fjorten dage efter koger man de
sidste 5 kg af honningen med 10 liter vand, skummer, afkøler til under 30°C, og
hælder det på ballonen. Efterfyld ballonen med kogt, afkølet vand (<30°C)
Afgæring:
Mjødblandingen er færdig med at gære efter ca. 3 - 4
måneder. Derefter er den i teorien drikkeklar. Men vent alligevel lidt længere,
til mjøden er ordentlig bundfældet. Det er en god idé at hælde mjøden på ny
ballon på dette tidspunkt, (stikke om) da det kan få lidt bismag af bundfaldet.
For at fremskynde bundfældningen, kan man køle mjøden ned til 0-5°C et stykke
tid.
Man kan også "klare" mjøden ved at tilsætte
klaringsmiddel og/eller kridt.
Tips: Det er ikke så smart at drikke af
mjøden før det er færdig med at gære, da det har en chokerende effekt på
balanceevnen.
Alkoholprocenten
ligger omkring 16-19%
Mjøden er ekstrem langtidsholdbar og vinder kun smagsmæssigt ved lagring.