"MJØD"


MJØD-BRYGNING (25 l)

Ingredienser:

Honning

10½ kg

 

Vand

19 liter

 

 

 

 

Gær

Ca. 10 g

Portvinsgær - evt. "Kitzinger reinhefe"

Gærnæringssalt

Ca. 15 g

 

Vinsyre

Ca. 12 g

 

Kridt

Ca. 20 g

 

Svovlpulver

Ca. ½ g

Om nødvendigt

Klaring

2½ g + 2½ g

Klarvit 2-komponent

Klaring

25 g

Eller Benton

 

 

 

JOMSBORG MJØD

 

 

Mjødurt

125 g

 

Tørret Ingefær

15 g

Snittes

 

 

 

JOMSBORG LOKE MJØD

 

 

Mjødurt

125 g

 

Tørret Ingefær

15 g

Snittes

Lakridsrod

6 stænger

hakkes

 

 

 

JOMSBORG SOMMERMJØD

 

 

Mjødurt

125 g

 

Tørret Ingefær

15 g

Snittes

Hyldeblomst

70 g

 

 

 

 

JOMSBORG SKOVMJØD

 

 

Mjødurt

125 g

 

Tørret Ingefær

15 g

Snittes

Tørrede Fyrrenåle

50 g

 

Enebær

70 g

 

 

 

 

JOMSBORG VIKINGEMJØD

 

 

Mjødurt

125 g

 

Tørret Ingefær

15 g

Snittes

Enebær

70 g

 

 

 

 

JOMSBORG JULEMJØD

 

 

Mjødurt

125 g

 

Tørret Ingefær

15 g

Snittes

Nelliker

150 g

 

Hele Kanel

4 stænger

Snittes

Appelsinskal

100 g

 

 

 

 

 

 

 

Ballon- & flaskerens

1 sp.ske / 10 liter

 

Rensemiddel

5 ml / 10 liter

 

Opskrift:

Start med at koge en ½ kg honning med 1 liter vand. Det skal småkoge ca. en halv time og si overfladen for urenheder. Køl honningvandet af til det kommer under 30°C - dette er meget vigtigt, da gæren dør, hvis den bliver for varm. Pisk så 10g gær ud i vandet og stil blandingen et lunt sted (max 25°C) i 12-24 timer. Det er en god idé at lægge låg på, da det nemt tiltrækker insekter.

Efter ½-1 døgn, skal der så gang i den store gryde.

Fyld gryden med 8 liter vand og 5 kg honning og småkog det i en halv times tid mens du sier overfladen for urenheder. Køl af til under 30°C.
Tips: Det er en god idé at blive ved gryden, da det har en tendens til lige pludselig at koge over. Pokkers svineri som er ret umuligt at få tørret op igen.

Når honningvandet er kølet af, hældes det på ballonen sammen med gærblandingen. (husk at rense ballonen først).

Vil man krydre sin mjød, er det nu det skal i. Hvis det er urter, laver man en stærk te (ca. en halv liter)
Bær skal koges ned 1-2 timer til man har en kraftig essens og ca 1-2 liter.
Meget mjød bliver tilsat krydderier. Men brug krydderierne med måde. Man kan hurtigt komme til at krydre for meget.

Tilsæt næringssalt, vinsyre og evt. svovlpulver.

Ballonen sættes et køligt og mørkt sted. I det første stykke tid rystes ballonen dagligt. Derefter med jævne mellemrum.

Fjorten dage efter koger man de sidste 5 kg af honningen med 10 liter vand, skummer, afkøler til
under 30°C, og hælder det på ballonen. Efterfyld ballonen med kogt, afkølet vand (<30°C)

Afgæring:

Mjødblandingen er færdig med at gære efter ca. 3 - 4 måneder. Derefter er den i teorien drikkeklar. Men vent alligevel lidt længere, til mjøden er ordentlig bundfældet. Det er en god idé at hælde mjøden på ny ballon på dette tidspunkt, (stikke om) da det kan få lidt bismag af bundfaldet. For at fremskynde bundfældningen, kan man køle mjøden ned til 0-5°C et stykke tid.

Man kan også "klare" mjøden ved at tilsætte klaringsmiddel og/eller kridt.

Tips: Det er ikke så smart at drikke af mjøden før det er færdig med at gære, da det har en chokerende effekt på balanceevnen.

Alkoholprocenten ligger omkring 16-19%
Mjøden er ekstrem langtidsholdbar og vinder kun smagsmæssigt ved lagring.